12.08.2014 г.

Започна ремонтът на „Исторически музей, гр. Омуртаг“

Община Омуртаг спечели финансиране за ремонт на Историческия музей в гр.Омуртаг по Проект „Красива България” на стойност 77 114, 00 лева. От тях 38 557,00 лева са финансови средства от Министерството на труда и социалната политика и 38 557 лева е съфинансирането от Община Омуртаг. Фирмата, която ще извърши строително-монтажните работи е „Радита” ООД гр.Търговище. Със средствата предстои да се извърши ремонт на покривната конструкция на трите музейни сгради, подмяна съществуващата изгнила дървена дограма с идентична по вид, частично полагане на нова мазилка на външната фасада на сградата и цялостно и пребоядисване. Цветът на фасадата ще се запази в същия вид и цвят. Ще се подменят и разрушените каменни плочи в двора на музея. Използваните плочи ще бъдат идентични на сега съществуващите. Предвидените ремонтни работи не засягат оригинални елементи на музейните сгради.

 

 

Музейният комплекс в град Омуртаг се състои от три самостоятелни сгради. Централната музейна сграда е построена в началото на ХІХ век и е претърпяла лека реставрация през 1972-1973 година. Останалите две музейни сгради са реставрирани из основи през 1985-1987 година.

Обектът е разположен в старата махала „Вароша“ на гр. Омуртаг. Музея разполага с три реставрирани сгради, в които представя своите експозиции. Централната музейно сграда е построена в началото на 19 век, като през 1972/1973 г. е реставрирана частично.

През 2003 г. по линия на Красива България са ремонтирани покривите на трите музейни сгради, отремонтирани бяха всички външни стени, изградиха се оградни зидове от северната и  западната страни на музейният комплекс, както и бяха изградени стълбища от северният вход на музея.

Общоисторическата експозиция е разгърната в къщата на баба Иванка Хаджийката. Тя е последната представителна жилищна сграда запазена от времето на стария Осман пазар (днес Омуртаг), която разкрива пред поколенията красотата на рисувания таван, иконостаса и умението на старите майстори.

Първото си впечатление от музея посетителя получава в просторното фоайе. Там през ХІХ век стопаните са посрещали своите гости. Полилеят от Божи гроб, виенските столове, кьошка, самовара, щампите на Васил Левски, Христо Ботев, Царя Освободител, генерал Гурко ни потапят в очарованието на отминалите години.