Заключителна конференция в Брюксел по проект Изток-Запад – коопериране /сътрудничество/ на градовете за ромско включване в град Брюксел (Белгия)


Хасан Якуб, експерт по етнически и религиозни дейности в община Омуртаг, е взел участие в заключителната конференция по проекта който се проведе на 12.12.2013 година в гр.Брюксел. Господин Якуб, съобщава че проведената конференция е била с  фокус върху представянето на клъстъра Мюнхен-Пазарджик-Омуртаг. Тук припомняме, че през месеците септември и октомври тази година се проведоха обменни посещения на делегации между споменатите горе общини, като Хасан Якуб беше сред посетилите Мюнхен български делегати. Инициативата е на Институт „Отворено общество” гр. Будапеща и подкрепяна от Юроситис /EUROCITIES/. Целта на посещенията беше обмяна на опит за започване на инициативи и разработване на решение за икономическо развитие и възможности за повишаване на качеството на образованието и здравната култура в ромската общност. На конференцията в гр.Брюксел г-н Якуб  е представил община Омуртаг с подготвената от него презентация на представителите на организаторите Юроситис, другите участващи клъстъри и градове от Европа с цел бъдещо сътрудничество.

Съобщава още, че се е срещнал с представители на други участващи клъстъри от градовете: Гент, Гьотеборг, Глазгоу, Белфаст, Барселона, Нант, Арат и др., като основната тема на дискусиите са били въпроси свързани с ромската интеграция в европейски план.

„С представителя на Мюнхен допълнително обсъдихме дейности по бъдещето ни сътрудничество след окончателното подписване на Меморандума за разбирателство между град Мюнхен и общините Пазарджик и Омуртаг”, казва още г-н Якуб. До решението на сключване на тристранен меморандум се е стигнало след обменните посещения.

 

Пояснение: Юроситис /Eurocities/ - политическата платформа с мрежа, която свързва
в Европа 140 от най-важните градски управи. EUROCITIES е основана през 1986 г., и сега представлява около 25% от европейските граждани чрез техните кметове.