24.09.2014 г.

С последната първа копка за 2014 година започна строителството  на третия етап от разширяването на административния център на гр.Омуртаг

С направената символична първа копка днес в близост до Войнишкия паметник на загиналите във войните за национално обединение от 1912 г. до 1945 г. на ул.”Цар Освободител”, започна реализирането на проект „Разширяване на административен център гр.Омуртаг трети етап”. Това е последният етап от благоустрояването на централната част на града и обхваща част от ул.”Цар Освободител”. По точно пространството между кръстовището пред Районен съд до Паметника на ветераните.

Предвижда се премахване на съществуващата асфалтова и тротоарна настилка и полагане на каменни павета по пътното платно и бетонови плочи по тротоара. Ще се изградят зелени площи пред сградата на Районна прокуратура, три модула цветарници с пейки, обособени, като кътове за отдих пред преместваемите търговски обекти., предвижда се засаждане на нови дръвчета по протежение на тротоара на ул.Цар Освободител.

Целта е да се естетизира централната градска част, да се забави скоростта на движение на моторните превозни средства, обособяване на места за почивка, осигуряване на допълнителна сянка и свежест.

Финансирането на обекта е от Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” (до 370 000 лв.) и Собствени средства на Община Омуртаг размер на 126 476, 36 лв. Обща стойност е 496 476,36 лв.

Фирмата изпълнител на обекта е „Лисец” ЕООД, гр. Омуртаг. Строителният надзор ще се осъществява от „Си Ви Ем - Консулт” ООД, гр. Търговище, а авторският от „Супер К” ООД, гр. София.

На церемонията по тържествения старт на строителството на обекта кметът на общината г-н Неждет Шабан съобщи, че това е последната първа копка за 2014 година.

„С реализирането и на този обект централната част на града ще придобие нов, по-съвременен облик. Разбира се, че с това няма да приключим , защото имаме и други идеи за града ни, а именно да направим основен ремонт на пътния участък от стадиона до градския парк. Така също плануваме зад сградата на старото читалище да се изгради многофункционална зала, която да служи за провеждане на мероприятия на закрито”- каза в обръщението си към гостите и гражданите градоначалникът. В заключение направи кратка ретроспекция на вложенията в град Омуртаг по време на неговите два мандата, които възлизат на стойност над 13 млн.лв.

Сред официалните гости на събитието бяха водачът на листата на ДПС с кандидати за народни представители д-р Тунчер Кърджалиев, който сърдечно поздрави Омуртагчани с поредната първа копка, след което приветства кмета Неждет Шабан и експертния екип на община Омуртаг за постигнатите добри резултати.