02.05.2014

НАД ТРИ ХИЛЯДИ СЕ СЪБРАХА НА ПРОВЕДЕНИЯТ ТРАДИЦИОННЕН ПРОЛЕТЕН СЪБОР В С.МОГИЛЕЦ

За двадесет и първа поредна година беше проведен традиционният събор в с.Могилец. Той се организира съвместно между община Омуртаг и НЧ „Просвета-1943”  и се провежда от 1988 година насам ежегодно на първи май. В историята на събора има едно пет годишно прекъсване на провеждането му, след началото на демократичните промени от 1991 до 1995 година, но през 1996 година традицията е възродена и се спазва до наши дни. Програмата тази година, както и през изминала 2013 започна от вечерта на 30-ти април с музикално-артистична шоупрограма, която включваше ориенталски танци и песни. Тази година фолк звездата Преслава забавляваше гостите на вечерта.

Официалното откриване на събора беше на 01.05.2014 г. от 10,30 часа. Кметът на община Омуртаг г-н Неждет Шабан,  приветства гостите на събора с добре дошли и благодари на кмета на селото и на организационния комитет „Искам да отправя специални благодарности на Организационния комитет на събора и на кмета на с.Могилец, за това, че и тази година отново ни събраха тук на това място с богато културно-историческо наследство. Земляческите срещи са празници, които ни дават възможност да се срещнем с близки и приятели, да споделим своите идеи, да дискутираме съвместни проекти и заедно да се повеселим” , каза той. Г-н Шабан съобщи на присъстващите, че в този район предстои изпълнението на един голям проект спечелен от община Омуртаг, а именно става въпрос за проекта „Подобряване достъпа на населението и предоставяне на услуги и до уязвими групи чрез рехабилитация на общинската пътна инфраструктура” с обща финансова стойност  над 6 млн.лв. Става въпрос за основен ремонт на 16,5 км. пътно трасе от с.Веренци до с.Могилец. Проектът е по Програмата за  развитие на селските райони 2007-2013 г. В заключение кметът честити празника на всички и им пожела ведро настроение.

Официални гости на събора бяха кметът на община Антоново г-н Танер Али, заместник-кметът на община Търговище г-жа Емине Якубова, областният лидер на ДПС г-н Хамди Илиязов, председателят на Общинския съвет на ДПС – Омуртаг г-н Ердоан Ахмедов, както и гости от Република Турция.

По късно програмата продължи с конни надбягвания, музикална програма с участието на фолк певицата Вероника и самодейни  фолклорни състави, които изпълняваха етнически песни и танци от региона. Празникът завърши с народни борби.