10.06.2014 г.

По случай Официалния празник на Община Омуртаг – 7 юни в сградата на старото читалище, която се намира на пл.”Независимост” беше експонирана изложба „Спомени в багри” на омуртагчанина Йордан Коев.

Откриването на изложбата организирана от НЧ „Отец Паисий-1980” беше на девети май, от 16,30 часа.

„Всички тези неща са дълбоко преживяни и исках поднасяйки ги на вас да събудя подобни асоциации и у вас”, каза Йордан Коев представяйки своите творби.

Йордан Коев е роден в гр.Омуртаг през 1943 г. Завършва средното си образование в родния си град. Проявява интерес към изкуствата още през ученическите си години и участва в изработването на агитационни материали за училищните мероприятия.

В казармата, успоредно с отбиването на военната служба работи, като художник на поделението.

Любовта към изкуствата го тласка към самодейния колектив на читалището в родния му град. Завършва Националната школа за самодейни изкуства, след което е привлечен на работа в Общинския съвет за изкуство и култура и ръководи театралния състав. Откриването на районната радиостанция в Шумен е нов етап в живота му. Печели конкурс за говорители и работи до пенсионирането си в Радиото. Рисува в свободното си време. Осъществява и първата си самостоятелна изложба с творби, свързани с обществено-политическия и социален живот и любовта към природата. Втората си самостоятелна изложба прави по покана на кмета на Омуртаг по повод 25 годишнината от завършването на гимназията. Третата си самостоятелна изложба открива на 20 февруари 2014 г. в Арт център Галерия Ива – Шумен.