24.05.2014 г.

С Тържествено шествие и концерт на образователните институции от община  Омуртаг беше посрещнат  24 май – Денят на българската просвета и култура.

 

С тържествено шествие на училищата, което премина покрай сградата на съда и общинска администрация започна празникът днес в гр.Омуртаг. След, като всички се подредиха на пл.”Независимост”, заместник-кметът на общината г-жа Радка Рашева приветства с добре дошли и честити „най-съкровения и български празник” на всички преподаватели, културни и просветни дейци, граждани и ученици. „Това е денят на буквите, на просветата, на духа. И на гордостта на поета, написал, „че и ний сме дали нещо на света – на вси славяни книги да четат”- казва в обръщението си тя. На празника присъстваше и г-жа Рембие Ереджебова, секретар на община Омуртаг.

След приветствените слова се състоя церемония по награждаване. В знак на признание за труда и всеотдайността си, както и за приноси в образователното дело в общината, седемнадесет преподаватели от училища и детски градини получиха цветя, предметни награди и поздравителни адреси от името на кмета на общината г-н Неждет Шабан.

Сред наградените беше и ученичката Есин Еджевит от Първо начално училище „Хр.Смирненски” гр.Омуртаг. Талантливата и отлична ученичка се беше класирала на четвърто място в националното състезание на МОН „Знам и мога.” Тя получи мултимедиен таблет.

С предметна награда и поздравителен адрес беше удостоена и г-жа Бонка Цветкова, която със съдействието на общинана Омуртаг издаде през настоящата година книга за гр.Омуртаг. Книгата се казва „С името на хана град Омуртаг”.

Поздравления и предметни награди получиха и състезателите от „Волейболен клуб” гр.Омуртаг. Отборът с треньор Красимир Мирчев е извоювал призовото Първо място на проведените финални игри по волейбол за момичета до 10 години от 19-20 май 2014 г. в гр.Казанлък. Заместник-кметът Рашева имаше удоволствието по време на днешното тържество да им връчим шампионската купа от името на Българската федерация по волейбол.

Авторски картини и поздравления получиха директорите на Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост гр.Омуртаг и Гимназия „Симеон Велчев”. Двете учебни заведения  тази година отбелязват своите юбилейни годишнини. Гимназия „Симеон Велчев” чества с двудневна богата програма на 23-24 май 100-годишнината от създаването си. За организирането на тържествата на училището с решение на комисия назначена със Заповед на кмета на общината им бяха отпуснати около 12 хиляди лева от резерва на училищата в общината.

Професионалната гимназия пък отбеляза своята 50-годишнина през изминалата седмица на 16.05.2014 г. с тържество организирано в комплекс „Чолака” гр.Омуртаг.

Празникът продължи с концерт на образователните институции от община Омуртаг.