Кметът на Омуртаг Неждет Шабан, днес в 11 часа, откри 19- тия Национален  събор за автентичен фолклор „И си носим песента” 2015 г. Съборът е ежегоден и се организира от Община Омуртаг и Народно читалище „Нова светлина - 1956” с.Горно Новково, със съдействието на Министерство на културата.

Традиционно се провежда на красиво възвишение с гледка към околните села,  край село Горно Новково. Участие в него вземат групи и състави от всички краища на България, в които живеят преселници  от  Родопите.

Откривайки празника кметът Шабан, изтъкна усилията на община Омуртаг за организиране на събития, които запазват фолклора на представителите на различните етноси в общината.

„Радостен съм, че и тази година успяхме да организираме този голям празник, част от Културния календар на общината. Въпреки, че съборът е национален от няколко години насам, община Омуртаг със собствени средства организира и провежда събора без никаква външна финансова подкрепа.

Въпреки трудностите, ние продължаваме да го организираме ежегодно, за да не се прекъсва традицията, защото поддържането и запазването на многообразието от фолклорната култура са сред основните ни приоритети“ , допълни още той.

На форума днес присъстваха заместник-кметовете на община Омуртаг Халиме Адемова и Мехмед Мехмедов, общественият посредник Хасан Хасанов, секретарят на Общинска администрация Рембие Ереджебова, кметът на село Горно Новково Мехмед Мехмедов, общински съветници, кметове на населени места, ръководители на институции и други.

Поздравителен адрес до организаторите и участниците на събора, бе получен от министъра на културата Вежди Рашидов.

Тази година свои изпълнения представят 16 фолклорни състави и 25 индивидуални изпълнители от областите Търговище, Благоевград, Велико Търново, Разград и Шумен, като общият брой на участниците е 213. Те се оценяват от тричленно жури с председател Сашка Ченкова, преподавател по народно пеене в Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев” град Котел и в Шуменския университет. Членове на журито са Момчил Генов - музикален редактор от радио Шумен и  Стойчо Тончев - хореограф при НЧ „Отец Паисий- 1870” град Омуртаг.

Участниците отново са разпределени в няколко категории – детски, женски и мъжки певчески групи, индивидуални изпълнители, дуети, инструменталисти и танцови групи. Всички участници в събора получават грамоти. Плакети и парични награди ще получат отличените от журито. Наградният фонд е осигурен от община Омуртаг.

След 16,00 часа програмата ще продължи с концерт на оркестър „Кралете“ със солисти Златка Бошнакова и Митко Дедов.