17.06.2015 г.

Продължава благоустрояването на централната част на Омуртаг

 

Със символична първа копка днес преди обяд започна четвъртият етап от естетизирането на централната градска част на Омуртаг. През изминалата 2014 година започна изпълнението на вторият и третият етап от разширението, с които се обновяват пространството пред сградата на Общинска администрация – град Омуртаг и ул.”Цар Освободител. През 2013 година пък бе изпълнен първият етап, който включваше изграждането на площад „Летец-космонавт „Александър Александров”.

„Проектът „Разширение на административен център на град Омуртаг” IV етап е поредният, с който ще се обнови и модернизира центърът на града. Ще има и пети етап, който също ще реализираме ако имаме финансова възможност”, каза кметът Неждет Шабан на проведеното от 11 часа информационно събитие в град Омуртаг. По време на изказването си градоначалникът благодари на общинските съветници, които го подкрепят с решенията и така става възможно мащабното строителство, което тече през последните години в общината.

„В рамките на седем години, ние сме направили инвестиции от порядъка на 30 млн.лв. в общината”, допълни още той, след което отново разясни, че финансовите средства, които се влагат за благоустройство са отделен финансов параграф, и че нямат нищо общото с парите за водоснабдяването на града. Според него в рамките на няколко месеца ще има положителни резултати по отношение на водоснабдяването на града от яз.Ястребино”.

По стартиралият днес проект се предвижда изграждане на нов водопровод и благоустрояване на ул.”Климент Охридски” от сградата на пощата до НЧ „Отец Паисий-1870” и част от ул.”Георги Сава Раковски”. Обновяването ще обхване и съответните кръстовища между улиците: „Климент Охридски”, „Любен Каравелов”, „Васил Левски” и „Цар Освободител” и  между улиците: „Климент Охридски”, „Георги Сава Раковски” и „Търновска”.

Сред предвидените дейности са подмяна на уличната и тротоарната настилка с каменни павета по пътното платно и бетонови плочи по тротоара. Осветителните тела ще бъдат подменени с нови LED лампи. Ще бъдат обособени зелени площи и кътове за отдих, в които ще бъдат разположени пейки с облегалки и кошчета за смет. Достъпност на средата ще бъде осигурена, чрез скосяване на тротоарите. Важна задача на проекта е да се подмени съществуващият стоманен водопровод с нов PE с дължина 75 метра и да се отведат дъждовните води в канализационната мрежа.

Обектът ще бъде изпълнен с целеви финансови средства от Републиканския бюджет в размер на 276 897,84. Фирмата строител е „Лисец” ЕООД град Омуртаг. Очаква се строителството да продължи 120 дена от датата на откриване на строителната площадка.

 

За да се увенчае с успех начинанието на финала на мероприятието кметът Шабан счупи бутилка с шампанско в кофата на багера направил първата копка.

По време на строителните работи ул.”Климент Охридски” ще бъде затворена за движение на моторни превозни средства. Обходният път от Автогарата до болницата в града ще бъде през улиците „Аспарух”-„Васил Левски”-„Любен Каравелов”-„Търновска”. Престоят и паркирането на превозните средства по улица „Любен Каравелов” ще бъде забранен. Обходният път от болницата до бившето ОКС пък ще се осъществява по улиците „Генерал Тотлебен”-„Климент”-„Г.С.Раковси”-„Стара планина”-„Ал.Стамболийски”-„Родопи”.