24.05.2015 г.

С празнично шествие и концерт в Омуртаг отбелязаха 24 май

 

„За мен е чест да Ви приветствам по повод един от най-светлите и почитани български празници - Деня на българската просвета и култура и на Славянската писменост - 24-ти май. Днешният празник, се свързва с творчеството, образованието и духовността. На тази дата се покланяме с признателност към създателите на българската писменост, светите братя Кирил и Методий и отправяме благодарност към нашите учители”, каза в празничното си слово кметът на общината Неждет Шабан.

Проявите за 24-май започнаха с тържествено шествие на образователните и културни институции от община Омуртаг, което традиционно премина под звуците и празнични мелодии, изпълнени от духовия оркестър и продължи с концерт. Преди празничния концерт секретарят на общината госпожа Рембие Ереджебова поздрави и връчи награди на изявени ученици, педагози и културни дейци от община Омуртаг. За висок принос в образователното дело през тази година бяха поздравени Здравка Динчева, начален учител в основното училище в село Камбурово, Галина Стоянова и Мария Иванова, преподаватели в „Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост” в град Омуртаг.

Почетни грамоти и парични награди за отлично представяне на областно и национално ниво през годината получиха осем ученици от общината. Това са Мария Златкова Тодорова от „Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост”, Джихан Исмаилов Жевдедов, Расим Ерол Бекир, Харика Шенолова Зюлкярова и Юфет Кахраман от гимназия „Симеон Велчев”, Есин Еджевит Мехмедали, Селин Билгинова Джелилова и Симона Мартинова Асенова от прогимназия „Акад.Даки Йорданов”.

С грамота бе удостоен и Волейболният отбор – момичета VI-VII клас на прогимназията, които са достигнали финалите на Републиканското първенство на ученическите игри 2015 г. и е сред първите 10 отбора в страната.

Поздравителен адрес и награда получи Представителен любителски фолклорен ансамбъл „Лисец” при Народно читалище „Отец Паисий - 1870” град Омуртаг. Ансамбълът е защитил за пореден път почетното звание представителен пред международната организация за фолклорни фестивали към ЮНЕСКО, ЦИОФ.

По време на церемонията по награждаване председателят на НЧ „Отец Паисий - 1870” госпожа Славка Иванова, връчи поздравителен адрес и парична награда на Мария Златкова Тодорова, която е била активна участничка от 1 до 12 клас в танцовите колективи от подготвителна група, преминала през детски танцов състав „Зеленика” и завършваща танцовата си дейност, като солист към представителен фолклорен ансамбъл „Лисец”.

Поздравителен адрес по повод празника, адресиран до кмета и жителите на Община Омуртаг, бе получен от Областния управител на област Търговище господин Светлин Бонев.

Празникът на 24 май продължи с тържествен концерт изнесен от  образователните и културни институции в община Омуртаг.