15.09.2014 г.

Кметът Неждет Шабан присъства на откриването на учебната година в основното училище в село Плъстина

 

Днес, 15 септември 2015 година, тържествено бе открита новата учебна година във всички училища на територията на община Омуртаг. По повод празничния ден, всяко училище получи поздравителен адрес от кмета на Общината, а най-малките, първокласниците, бяха зарадвани с индивидуален подарък –  ученически несесер и картичка с пожелание от кмета. Грамоти и предметни награди от името на кмета пък бяха връчени на  волейболните отбори на Първо начално училище „Христо Смирненски“ в града. Малките спортисти бяха наградени за постигнати високи спортни постижения в областта на волейбола през 2015 година.

Градоначалникът Шабан присъства на откриването на учебната година в ОУ „Д-р Петър Берон“ в село Плъстина. Пред насъбралите се учители, ученици и родители  заяви,  че от сърце споделя всеобщото вълнение от започването на новата учебна година и им пожела успешна и ползотворна година в обновената с общински средства сграда на училището. Със сумата от 84 хиляди лева е обновена покривната конструкция на школото и е пребоядисана цялата външна фасада.

„ Запазването и развитието на училищата по населените ни места, винаги е бил сред основните ни приоритети, затова през 2015 година заделихме средствата, които бяха необходими за ремонта на училището в село Плъстина“, допълни още той след, което заедно с директора Мустафа Ваклев прерязаха лентата  и учениците прекрачиха прага на родното училище. В приветственото си обръщение по време на тържеството господин Ваклев благодари от свое име и  от името на всички ученици, родители, учители  на кмета Неждет Шабан за оказаната финансова подкрепа.

През тази година първокласниците в община Омуртаг са 198. Общия брой на учениците, които ще се обучават в общината през учебната 2015/2016 година е 1892. В задължителната предучилищна подготовка ще бъдат 325 деца.

На територията на общината функционират  единадесет училища, като едното от тях е държавно, останалите десет са общински. Детските заведения са седем.