04.09.2015 г.

 

Кметът на Омуртаг Неждет Шабан посрещна днес делегация от турския град Одрин. На церемонията по посрещането присъстваха и заместник-председателят на ОбС – Омуртаг Ешреф Хасанов, заместник – кметовете инж.Мехмед Мехмедов, Радка Рашева и Халиме Адемова, както и общественият посредник Хасан Хасанов и секретарят Рембие Ереджебова.

Турската делегация бе водена от областния управител на Одрин Дурсун Али Шахин, сред гостите бяха още генералният консул на Република Турция в Бургас – Ниязи Акьол, представители на религиозни институции, директори на няколко дирекции в Областната управа на Одрин и представители на бизнеса от южната ни съседка. Поводът за посещението им бе организираното под патронажа на областния управител на Одрин и със съдействието на община Омуртаг обрязване на момчета от мюсюлмански произход, както и предстоящото откриване на реставрираната с дарени средства от Турция 200 годишна джамия в село Величка.

Неждет Шабан приветствайки гостите с „Добре дошли“ изрази увереност, че с тази среща и предстоящите днес събития вече е поставено едно добро началото на културните и  бизнес отношенията с Одрин и запозна гостите със социално – икономическото състояние на общината. След срещата в Общинска администрация кметът  съпроводи делегацията до Градския стадион, където предстоеше масов сюнет на 127 момченца от мюсюлмански произход от региона. Религиозно-медицинският ритуал се извърши от двама турски лекари и беше напълно безплатен.

Делегацията съпровождана от домакините по обяд откриха ремонтираната джамия и ново изграденото към молитвения дом минаре в село Величка. Събитието започна с фолклорна програма на детски състави от селата Плъстина и Драгановец, както и от град Русе. След официалното прерязване на лентата мероприятието продължи с молебен и освещаване, както и концерт на певицата Наргиз.