01.05.2015 г.

Хиляди се събраха на XXII –я традиционен пролетен събор в село Могилец


Двудневният събор, който традиционно се провежда на тридесети април и на Първи май в Омуртагското село Могилец се организира ежегодно съвместно между община Омуртаг и НЧ „Просвета-1943” с.Могилец.

И тази година организираната за вечерта на тридесети април дискотека с DJ Joro и поп-фолк певицата Магда събра под открито небе младежите от Герловския регион.

Празничният ден на Първи май в Деня на труда, беше открит от кмета на Община Омуртаг, Неждет Шабан. Приветствайки гостите и празнуващите кметът Шабан изрази радостта си, че с всяка изминала година интересът към събора се увеличава. Той увери присъстващите, че докато е кмет на общината няма да се измори да настоява за провеждането, както на този така и на другите два, в селата Горно Новково и Камбурово.

„Смятам, че за една община, като нашата, където има букет от етническото, културно и религиозно многообразие, чрез тези празници ние поддържаме живи традициите и обичаите си”, бяха още думите му.

Отправяйки благодарности към кмета на село Могилец Хюсеин Ешрефов за положените усилия при организацията, градоначалникът на Омуртаг съобщи на жителите от региона важна новина. От думите му стана ясно, че на 90% е приключил основният ремонт  на 16,5 километровото пътно трасе от с.Веренци до с.Могилец. Общинският път Веренци,-Българаново-Могилец се обновява по одобрен Европейски проект на общината, чиято финансова стойност възлиза на около 6 млн.лв. Рехабилитацията му започна през есента на 2014 година.

След официалната част програмата продължи с конни надбягвания и концерт на певицата Емилия и изпълнения на самодейни състави . Букет от песни и танци представиха  Детски фолклорен ансамбъл към Основно училище „Д-р Петър Берон” с.Плъстина, Фолклорен ансамбъл към НЧ "Възраждане-1954", Фолклорна група при НЧ „Труд – 1950” с.Врани кон, Представителен фолклорен ансамбъл „Лисец” при НЧ „Отец Паисий” гр.Омуртаг, Фолклорна група при НЧ „Шафак”, гр.Омуртаг, Фолклорна група при НЧ Просвета-1943” с.Могилец и Детска певческа група при НЧ „Шафак” гр.Омуртаг.

Официални гости на празника бяха, кметът на Община Антоново Танер Али, заместник-кметът на Община Търговище Емине Якубова, заместник-кметът на побратимената на община Омуртаг община Османгази, Бурса Исмаил Селимоглу, общественият посредник на община Омуртаг Хасан Хасанов, Председателят на Областния съвет на ДПС-Търговище Хамди Илиязов и други гости от общината, съседни общини и Република Турция.

Веселбата приключи с народни борби.