„Осемте сезона на Лапландия“ в Омуртаг

За първи път в България, след Варна, София и Омуртаг посрещна културата на далечна Лапландия (страната на саамите).

На 7 декември в града ни бе представен поетичния рецитал „Осемте сезона на Лапландия“. Културната проява беше организирана от Лекти културен център Варна и прогимназия „Акад.Даки Йорданов“ Омуртаг. Община Омуртаг своевременно получи покани от организаторите.

Представителят на община Омуртаг г-н Хасан Якуб посрещна гостите преди същинското събитие. Той представи общината и местната култура в различни аспекти, а гостите имаха възможност да опитат характерни местни ястия и десерти.

В ранните следобедни часове на деня, във физкултурния салон на прогимназия „Акад.Даки Йорданов“, благодарение на успешните решения на организаторите, запознанството на две култури стана факт. Ентусиазираните водещи на програмата бяха ученици от прогимназията под ръководството на г-н Луис Айетола.

Те представиха на български и английски прекрасните изпълнения на своите съученици.

Последва самия рецитал „Осемте сезона на Лапландия“- оригинална саамска поезия на поетесата Ингер-Мари Айкио. Тя беше представена от самата авторка  в характерна носия и

съчетана с иновативната музика на финландския музикант Миро Мантере.

Госпожа Ингер-Мари Айкио е автор също на детски книги, режисьор на филми и журналист. Поетесата е издала шест стихосбирки и има номинации за северноевропейски и саамски литературни награди. Самата тя превежда стиховете си на фински език. Една част от тях, са преведени на български и издадени от „Лекти Бук Студио“ под името „Слънцето ближе каймак“.

Господин Миро Мантере е финландски музикант и композитор. Той прави експериментална музика, има публикувани албуми вдъхновени от природата и етномузиката.

По време на рецитала представен на саамски и фински с последващ превод на български от д-р Сабира Сталберг, публиката успя да почувства в стихове, звуци и картини духа на далечна Лапландия. За това съществено спомогна музиката създадена от Миро Мантере по част от творбите на поетесата и изпълнена като акомпанимент към стиховете.

Последваха бурни аплодисменти от темпераментната публика и десетки желания за снимки с гостите.

Незабравими спомени остави събитието във всички участници и публиката, които се запознаха с култура доста по-различна от своята. Вярваме, че то допринесе за нарастване на мотивацията при изучаване на английски език на нашите ученици, които в реални условия ползваха и слушаха езика на Шекспир.