ПРЕСЦЕНТЪР НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ

Информация до медиите

14.10.2013 г.

ЗАСЕДАВА ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ

Спешно заседание на Областния кризисен щаб свика Областният управител на Търговище Емел Расимова в понеделник преди обед. Представителите на Областната администрация, Община Омуртаг, полицията, пожарна защита, здравните служби и др. бяха събрани заради продължаващото бедствено положение в Омуртаг.

Очакваното пускане на вода в събота или неделя не се случи заради недостиг на течност в пещерата край Кипилово и множеството течове по трасето. Градът продължава да се снабдява с водоноски. Резервоарите на „ВиК” над Омуртаг се пълнят с цистерни, които возят вода от Търговище. По водопровода от Кипилово в града постъпват минимални количества (4 литра в секунда). До понеделник сутринта във водоема са събрани общо към 1 200 куб, което е към 60% от обема. На тази база актуалната прогноза е, че вода може да се пусне във вторник вечерта за близо 3 часа.

На заседанието, което премина с остри дебати и критики, беше взето  решение за осигуряване на минерална вода за детските градини в Омуртаг. Тя ще се доставя за сметка на „ВиК”.  От дружеството поискаха съдействие от Областната управа за намирането на допълнителни 3 цистерни от по 30 тона за пълнене на резервоарите.

Цялата налична техника от фирмите и общините в областта вече е ангажирана в спасителната акция за Омуртаг, което наложи Областният управител на Търговище да търси съдействие от съседните области и централни ведомства. За кризата в Омуртаг е информирано и ръководството на МВР.

Една от набелязаните мерки на заседанието днес е да се открият всички отклонения по водопровода и при възможност да се затворят до напълване на резервоарите в Омуртаг.

На „Вик” беше дадено указание за изготвяне на стриктен план за работа по трасето и поддържането му до степен за доставка поне на минимални количества вода за града. Представителите на дружеството обаче са категорични, че е настъпил пиковият момент по отношение амортизацията на трасето и това е най-тежката водна криза в Омуртаг.

От Регионалната здравна инспекция информираха, че е засилен контролът върху хигиената в град Омуртаг и се вземат непрекъснати проби от доставяната вода. По тяхно искане ще се осигури минерална вода за детските заведения.

Областната дирекция на полицията докладва, че няма да бъде допуснато нарушаване на обществения ред. Организаторите на протестите са предупредени за спазване на законите при провеждане на масови прояви.

Областният управител Расимова разпореди да се докладва непрекъснато за развитието на ситуацията и всички държавни и общински служби да бъдат включени в разрешаване на водната криза в Омуртаг. Тя благодари на фирмите и Общинските администрации в Търговище и Антоново, които насочиха своя техника към град Омуртаг.