30-тонна цистерна зарежда водоема на Омуртаг, с надеждата да се  осигури минимални количества за пускането на водата в събота вечерта. Цистерната прави курсове до резервоара, за да допълни крайно недостатъчните количества вода, които постъпват по повредения водопровод от Кипилово към града.

Отстраняването на авариите по трасето от 42 км амортизиран водопровод продължава. В четвъртък вечерта е пусната вода, която след 12 часа е минала едва 10-12 км по тръбопровода, съобщиха от дружеството доставчик. Причината е драстично намаленият дебит на водата в Кипилово, както и проблемите по трасето. С надеждата водата да бъде пусната в събота вечерта от областна администрация и община Омуртаг вече са осигурени 7 цистерни, които да пълнят резервоарите за вода на „Вик” в Омуртаг. Те се намират над града в парка „Акациите”. Вместимостта на всеки един от двата водоема е 2500 кубика. Цистерните с общ обем 90 тона днес и утре те ще карат вода, за да пълнят водоема, за да може да се пусне вода в градската мрежа. Цистерните са от ЛВК-Търговище, Мизия милк в Търговище, „Лисец” и общината в Омуртаг.

В късния следобед днес ще стане ясно дали постъпващите в Омуртаг количества ще са достатъчни за пускането на водата в градската мрежа в събота вечерта или ще се наложи изчакване до неделя.

Това информираха от областна администрация и община Омуртаг след проведената днес среща в Търговище с участието на Областния управител Емел Расимова, заместниците й Румен Такоров и Хабибе Рамаданова, Кмета на Омуртаг Неждет Шабан и представители на ръководството на „ВиК”-Търговище. Кмета на община Омуртаг поиска бързи действия от страна на „ВиК” по отстраняване на авариите и точна информация кога ще има вода. Градоначалникът настоява да се искат средства за ремонт на водопровода от Кипилово. Изрази готовност да помага със средства, техника и хора.

Ръководството на Областната администрация заяви пълна подкрепа за усилията на Общината и „ВиК” и оказване на съдействие. Информация за ситуацията в Омуртаг се подава на всеки 2 часа на Областния управител.

Осигурените с помощта и на Областната администрация водоноски, ще продължат да зареждат града до неделя включително. Ще бъдат пуснати и в следващите дни, ако няма нормализиране на режима.

На срещата стана ясно, че при свиканото, от строителния министър Десислава Терзиева, съвещание в София, е взето решение да се проведат паралелни 72-часови проби на допълнителния водопровод от Ястребино към Омуртаг и строящата се в момента помпена станция. Тя се изгражда изцяло със собствени средства на Община Омуртаг. До момента са вложени 2,2 млн лв. Очаква се станцията да бъде готова през декември, след което да се направят пробите. Те ще покажат действителното състояние на 17 км водопровод от Ястребино, за който се предполага, че е компрометиран. Тогава ще се вземе решение как да се процедира с него, уточни зам. областният управител инж. Такоров.