„....И си носим песента”


През 1997 г. се ражда идеята в с.Горно Новково да се проведе Първият фолклорен събор „..И си носим песента”, в който вземат участие фолклорни групи от всички краища на България, в които живеят преселници-българомохамедани. През последните години в него са взели участие ансамбли, групи и` индивидуални изпълнители на изворен фолклор от Търговищко, Гоцеделчевско, Белица, Якоруда, Разлог, Тетевен, Златарица, Лозница, Върбица, Шумен и др. региони в страната. С участието на повече от 600 самодейци регионалният събор прераства в Национален фолклорен събор. Съборът е форум на българската култура съхранявана от векове и предавана от поколение на поколение. Той е национален представителен форум за всички българомохамедани в България и има конкурсен характер.

Тази година съборът се проведе за седемнадесети път, отново  със съдействието на Община Омуртаг, Министерство на културата и Народно читалище „Нова светлина” с.Горно Новково. Над 200 участника от областите Търговище, Шумен, Разград, и Ловеч представиха свои изпълнения тази година на събора. Тричленно жури с председател Сашка Ченкова, преподавател по народно пеене в Националното училище по фолклорни изкуства “Филип Кутев” гр. Котел, членове Момчил Генов- музикален редактор от радио Шумен и  Филипия Тончева - хореограф от гр. Варна оценяваха участниците. Участниците бяха разпределени в няколко категории – детски, женски и мъжки певчески групи, индивидуални изпълнители, дуети, инструменталисти и танцови групи. Всички участници в събора получиха грамоти, а плакети получиха класиралите се на 1,2,3 място в различните категории, осигурени от община Омуртаг.

„Община Омуртаг винаги е била горда със своя пример за толерантно поведение и уважение между представителите на различните етнически групи”отбеляза в словото си кметът на община Омуртаг Неждет Шабан, и обеща въпреки финансовите затруднения, да се заделят средства, с които местността, на която се провежда събора да се облагороди, чрез засаждане на  дръвчета и изграждане на  места за отдих, а пътя да се асфалтира.

Официални гости на събора бяха областният управител на област Търговище-Емел Расимова и Хамди Илязов, който е председател на областния съвет на ДПС-Търговище, общински съветници и кметове на населени места.

Госпожа Расимова, връчи поздравителен адрес на кмета на община Омуртаг, в който тя поздравява организаторите, „Поздравявам Ви за усилията за запазването на фолклора ни, който носи автентичния дух, традиции и идентичност на различните етноси в страната ни.”

След 18,00 часа предстои концертна програма с оркестър на Панчо Иванов-солисти Емилия и Тони.

 

Класиране:

Удостоени с плакет състави:

с. Сейдол – НЧ „Развитие-1906” – за цялостна програма

с. Галата – НЧ „Светлина-1952” – за цялостна програма

с. Плъстина – Детски танцов състав при ЦДГ „Щастливо детство”

с. Церовище – Детска певческа група при НЧ „Кирил и Методий-1955”

с. Чудомир – НЧ „Васил Левски-1924” – за цялостна програма

с. Сава, общ. Дългопол – Фолклорна певческа група

град Шумен – Детска фолклорна група „Перуника” при Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов”

град Шумен – НЧ „Боян Пенев-1949” - Фолклорна група „Тракия”

град Върбица – Детска вокална група при Община Върбица

Удостоени с плакет индивидуални изпълнители:

Ибрахим Хасанов, певец – с. Сейдол

Аделина Пехливанова, певица – с. Галата

Еленка Христова и Кръстинка Христова, певици –град Шумен

Всички състави и индивидуални изпълнители получават грамоти за участие в събора.