ПРАЗНИК НА ОБЩИНА ОМУРТАГ 7-ЮНИ 2016

На 7 юни - официалният празник на община Омуртаг се навършват 28 години от космическия полет на роденият в град Омуртаг втори български космонавт Александър Александров.

Честването по случай празника започна с откриването на изложба на младата художничка София Николаева Генова –Митева, организирана от НЧ”Отец Паисий”.Тя е под надслов „Светът – такъв какъвто го почувствах ” и е експонирана в сградата на старото читалище в Омуртаг. ”В навечерието на 7 юни –деня на Полета, деня на община Омуртаг, ние от НЧ „Отец Паисий избрахме да поставим началото на честванията с полета на човешкия дух  към светлината и красотата” - с тези думи г-жа Славка Иванова, председател на читалището , откри изложбата. Сред присъстващите, които поздравиха младата художничка бе преподавателят и от ШУ ”Епископ Константин Преславски”, художникът професор Димитър Чолаков. Заместник кметът на община Омуртаг Юнал Османов поднесе цветя от името на кмета на общината инж.Ешреф Ешрефов. Празникът във вторник се отбеляза за десета поредна година. Тържеството започна с внасянето на знамената на Република България, на Европейския съюз и гр. Омуртаг. „Щастлив съм да  споделя с Вас вълнението, което изпитвам на този ден. Сигурен съм, че всички Омуртагчани са горди с нашия съгражданин Александър Александров. Искрено му благодаря от мое и от Ваше име, че е прочул името на нашия град Омуртаг. Нека с достойнство да работим заедно за авторитета на града и за превръщането му в желано място за нашите деца”- каза в приветственото си слово кметът на Общината инж. Ешреф Ешрефов. А кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров заяви - „Ние сме заедно-кметове и председатели на общински съвети и работим заедно за просперитета на област Търговище” Гости на събитието бяха още - кметът на община Антоново Танер Али,председателят на Общински съвет – Опака -  Гюнер Хашимов, заместник-кметът на община Търговище Емине Якубова, заместник-кметът на община Опака Мехидин Кадиров, както и ръководители на държавни учреждения и институции. фирми и дружества, общински съветници, кметове на населени места от общината и др. Честванията продължиха с концерт на Народно Читалище „Отец Паисий – 1870” и НЧ  „Шафак - 2001”.

Послучай 70 годишния му юбилей и за особени заслуги в областта на културата и изкуството поздравителен адрес  получи главния художествен ръководител на Представителен любителски фолклорен ансамбъл „Лисец „ при НЧ” Отец Паисий” Стойчо Тончев В празничния ден Исторически музей - Омуртаг беше отворен за безплатни посещения. Жителите и гостите на града имаха възможност да разгледат изложените в него експонати, сред които важно място заема космическия скафандър на Александър Александров, с който през 1988 година е осъществил полета си.

Вижте кадри от празника тук !