Ден на град Омуртаг

 

raw/uploads/aktualno/18-02/IMG_2145.jpg

Сто тридесет и осмата годишнина от Освобождението на града бе отбелязан днес в Омуртаг. Денят започна с панихида отслужена в църковния храм „Св. Димитър" от енорийския свещеник Красимир Андонов. След литургията присъстващите се отправиха към паметната плоча в градския парк, където преди години са погребани руските воини, починали в лазарет край град Омуртаг.

Там бяха припомнени историческите събития от далечната 1878 г., когато в хода Руско-турската освободителна война градът е бил опожарен, а в последствие спасен с настъплението на 11–та пехотна дивизия под командата на ген. Казимир Ернрот.

Празникът продължи с церемония по поднасяне венци и цветя в знак на признателност към саможертвата и подвига на воините освободители.

Част от проявите по повод Деня на град Омуртаг бе традиционният турнир по шах, който ежегодно се организира на 27 януари. И през тази година той се проведе в гимназия „Симеон Велчев". Участие в него взеха  ученици от 5 - 12 класове. На класиралите се на първо, второ и трето място бяха раздадени предметни награди осигурени от Общинска администрация.

 

Photo1 Photo2 Photo3