ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ОРГАНИЗИРАН ОТ ОБЩИНА ОМУРТАГ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ

  

ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ ОРГАНИЗИРАН ОТ ОБЩИНА ОМУРТАГ ПО СЛУЧАЙ 24 МАЙ 2016 г. - ДЕНЯ НА СЛАВЯНСКАТА ПИСМЕНОСТ И КУЛТУРА

С празничен концерт на учебните заведения и културни институции от община Омуртаг бе отбелязан 24 май - деня на славянската писменост и култура.В него се включиха всички училища и читалища от общината.В приветственото си  слово  кмета на община Омуртаг инж. Ешреф Ешрефов се обърна към учителите, творците на културата, учениците и техните родители с думите "Поклон пред всички вас - съвременни просветители - учители, творци, хора на свободното слово!Имайте сили, за да продължите да прилагате в идните поколения своите знания, душа и любов!Скъпи ученици, бъдете упорити и достойни наследници на вашите родители, учители и на създателите на новия книжовен език - Светите братя Кирил и Методий"

С грамоти и награди по случай празника, кмета на общината отличи изявени ученици в областта на образованието – от Гимназия „Симеон Велчев”Бирол Мустафа  Шукриев от 12 а клас, спечелил участие в създадената от НДК творческа академия „Валери Петров – направление „проза”, класирал се сред първите 15 участници от цялата страна, ДжиханЖевжедов Исмаилов от 10 б клас –трето място на областния кръг на олимпиадата по химия и спечелил основна стипендия по проект „1000 стипендии” на фондация „Комунитас” за учебната 2015/ 2016 г., Расим Ерол Бекир от 11 б клас, заел призово място в Националната олимпиада по астрономия, след отлично представяне на областния кръг също спечелил стипендия по проект „1000 стипендии’’,Йозлем Юмерова Сеидова от 9 б клас, класирана на първо място на областен кръг на олимпиадата по химия.За отлично представяне на областно ниво в различни олимпиади грамоти получиха още – Толга Шакирова Джемалов и Есин Еджевит Мехмедали от Прогимназия „Академик Даки Йорданов”, Берна Бекирова Мюмюнова – от ОУ с. Камбурово, СерайСевгинова Исмаилова, Халил Алиев Халилов и Мерт Мустафов Камбуров от ОУ с. Врани кон. За постигнати спортни успехи - Мелис Неждетова Йонузова от 10 а клас – медалистка от национални и международни състезания по бокс и Калоян Митков Стайков – медалист от национални състезания по ръкопашен бой-  ученици на Гимназия „Симеон Велчев”. И още вдъхновени от своя съгражданин Виктор Йосифов – който вече е капитан на националния отбор по волейбол на страната – волейболните отбори на всички училища в Омуртаг печелят състезания на зонално ниво  и вече се борят за национални титли – това са волейболен отбор Момичета V – VІІ клас и волейболен отбор Момчета V – VІІ клас на прогимназия „”Акад Даки Йорданов” заели  І-во място на Ученически игри 2015/2016 година на областите в Североизточна България (Русе, Разград, Търговище и Силистра) и класирали се за Държавните финали сред първите 10 училища в България, волейболните отбори /момичета и момчета/ на Гимназия „Симеон Велчев” редовно печелят състезанията, в които вземат участиеи най- малките - отборите на момичета и момчета до 10 и до 12 години на І НУ „Христо Смирненски”, които уверено поемат щафетата от по-големите – всички те получиха грамоти и награди от кмета на общината инж. Ешрефов. Не бяха забравени и певците  и танцьорите на Омуртаг, които разнасят славата на града в страната и чужбина – тази година бяха отличени – Даная Ангелова Илиева – завоювала ІІ – ро място и сребърен медал на Националния музикален конкурс „Песенна дъга над Кутев” и І място  и златен медал на Националния детски конкурс „Фолклорна огърлица”- 2016г. в гр. Котел.Тя е възпитаничка на детската музикална школа по изкуствата при НЧ ”Отец Паисий” в гр. Омуртаг. Диплом и награда получиха и детски танцов състав „Зеленика”  от същото читалище, за бронзовия медал от Националния конкурс- надиграване „Златна гега” в гр. Котел.

Празникът, който се проведе на площад „Независимост” в Омуртаг представи най- доброто,което бяха подбрали училищата от общината- стихотворения, песни и танци.В него взеха участие  и детската певческа група  от Читалище „Шафак” в Омуртаг и танцовия състав към Представителен любителски фолклорен ансамбъл „Лисец” -  носител наДиплом  и „Гранд при” за цялостно представяне на XV Международен фолклорен фестивал – Равда, 2015г  и „Гранд при” на Международния фолклорен фестивал – Слънчев бряг,2015г., организиран от Български арт и фолклорен център „Нестия”.  Двама от танцьорите на ансамбъла - Виктор Елмадов Салиев и Павлин Василев Найденов - и двамата възпитаници на Пофесионална гимназия по транспорт и лека промишленост в Омуртаг, тази година са абитуриенти и по традиция НЧ”Отец Паисий” им пожелава успешен старт в живота с грамоти и награди. Те бяха връчени от председателя на читалището г-жа Славка Иванова.А след всички емоции, предизвикани от празника се изви голямо българско хоро.

Разгледайте галерия снимки тук !

24.05.2016 г.