Днес ще се проведе ХХIII-то издание на Регионалния събор за автентичен фолклор

Днес ще се проведе ХХIII-то издание на Регионалния събор за автентичен фолклор „И си носим песента“ 2019

 

14.09.2019 г.

 

Днес, в село Горно Новково, от 15,00 часа започва ХХIII-то издание на Регионалния събор за автентичен фолклор „И си носим песента“ 2019. Ежегодно, той се организира от Община Омуртаг и народно читалище „Нова Светлина – 1956“ в селото. Празникът ще бъде открит от кмета на Общината инж. Ешреф Ешрефов, под чиито патронаж се провежда.

По традиция съборът е сцена за изява на фолклорни групи от всички краища на България, в които живеят преселници - българомохамедани. Той е форум на българската култура съхранявана от векове и предавана от поколение на поколение. Активно участие в него вземат, индивидуални и групови певчески и танцови състави от Североизточна  България и Родопите.

Тази година, свои изпълнения ще представят около 150 участници от областите Търговище, Благоевград, Ловеч и Разград. За всички тях са подготвени грамоти за успешно представяне и плакети от Община Омуртаг.

Сред гостите на откриването се очаква да бъдат народни представители от региона и страната, областни управители, кметове на общини, кметове на населени места, ръководители на институции и други.

Вечерта, от 20,00 часа, съборяните ще могат да се насладят на изпълненията на оркестър „Якоруда“ със солист Айше и фолклорните певици Мария и Магдалена Филатови.